zaterdag 8 maart 2014

Noordzee Vissersvrouwen

Een Buurpraatje van Noordzee-visschersvrouwen. J. Braakman nr 11. Noordwijk
Een mooie ansichtkaart van J. Braakman uit Noordwijk, uitgave nummer 11 met "Een buurpraatje van Noordzee-visschersvrouwen."  Bij het zien van zo'n prent vraag je je af wie toch al die -nu meer dan honderdjarige- kleuters op moeder's arm zijn? Misschien wel uw eigen overgrootmoeder......let u eens op de dracht, de helder witte kapjes, de glanzende haren in een knot of een vlecht, blinkende klompen en de was helder aan de lijn in het zonnige buurtje, zomaar een lentedag in een vissersplaats. Dan, ter vergelijking een foto uit "Kent u ze nog die Noordwijkers" [1972 Europese Bibliotheek)  met de namen erbij zoals die zijn opgeschreven door mevrouw M.A.M. van der Voort-Ruyrok:
 60. Een groepje "Noordwijkzeese" huisvrouwen voor de winkel van Maart van Berte, in de Hoofdstraat, nu juweliersbedrijf van H. A. L. van den Berg. Deze foto is genomen door een badgast omstreeks 1910.' U ziet op deze foto achtereenvolgens uiters links: Trijntje Plug-Hazenoot, dan Daatje Plug met kind op de arm, 3 en 4 onbekend, Maartje van Duin, Arendje Hazenoot-Hazenoot, Maartje Hazenoot-Duivenbode, Ida van Duin, Maarten Hazenoot, onbekende, Jans van Duin, Japie van Duin, Dirkje Hazenoot, Maartje Smit-Ammeraal, en Krijntje Hazenoot.
Tenslotte nog even verder gezocht over de plek waar de eerste foto is genomen, goede kans dat het het  buurtje  "'t Stille Zuie"was dat als treurige bijnaam " t Tranendal" kreeg.

Geen opmerkingen: