donderdag 20 maart 2014

Bet Sijt in Museum

uit: De Blauwdotter, 2003 nr 128.
In 'Mijn Noordwijkse Afkomst'heeft u al eerder met Bet Sijt kennis gemaakt en weet u dat haar naam was afgeleid van de naam van haar moeder, Sijt van Duijn.  Daarbij nog even de gegevens van Bet uit het prachtige werk van
Hans Montanus, geen idee hoeveel uren er in dit standaard naslagwerk voor stamboomonderzoekers met een relatie tot Noordwijk zijn gestoken, moet werkelijk ontelbaar zijn. Bewondering en veel lof voor dit mooie werk! Maak gebruik van die bron via deze link kunt u er zo naartoe!

Elisabeth (Bet) SPAANDERMAN, baker, geboren Noordwijk 23-07-1870 (aktenummer: 66), overleden Noordwijk 28-07-1956 op 86-jarige leeftijd, dochter van Arie SPAANDERMAN, visser, en Sijtje van DUIJN.  Gehuwd op 28-jarige leeftijd Noordwijk 19-01-1899 met Arie DUINDAM, 26 jaar oud.



Met wie u nog niet eerder kennis maakte in deze blog was met de familie Nolst Trinité en via deze familie komt u weer terecht in de uiterst treurige geschiedenis van de familie Catz, die weer te vinden is bij  RTV RIJNMOND beslist de moeite waard om u nog eens in te verdiepen.  Hierbij een passage uit die aflevering:
"In de winter van 41/42 besluit het gezin Catz naar hun buitenhuis in Noordwijk te gaan. Ze hopen in de Villa Duintop (foto) veiliger te zijn dan in Rotterdam. Dat blijkt niet zo te zijn. In de zomer van 1942 gaat het gezin nog naar de villa van de familie Nolst Trinité aan de overkant, maar ook daarvandaan moeten James, Louise, Hans en Theo vluchten.
Via via kunnen ze terecht in een huisje bij Helvoirt bij Den Bosch.
In het najaar besluit het gezin via Frankrijk naar Zwitserland te vluchten. Dat kost 5000 gulden per persoon. Het gefortuneerde gezin Catz kan dat opbrengen en de gezinsleden vertrekken.
In Frankrijk worden ze bij het plaatsje Dôle gearresteerd door de Duitsers en naar het concentratiekamp Drancy bij Parijs gebracht. Drancy is een doorgangskamp, te vergelijken met Kamp Westerbork in Nederland.
Vanuit dat kamp wordt het gezin op transport gezet naar Dachau. Op 4 november 1942 weten zoons Hans en Theo via het luchtgat van de veewagon te ontsnappen. James en Louise zullen ze nooit meer zien. De ouders worden drie dagen later - op 7 november 1942 - in Auschwitz vermoord."

Geen opmerkingen: