dinsdag 28 april 2009

Nieuw-Nederland

"Een kleine opmerking en een vraagje echter. De woorden over het 'schonen lant' zijn niet van Henry Hudson, maar van onze eigen Hendrik Meessen Vrooman zelf!
En het vraagje: zou u alstublieft citaten van de website duidelijk aan willen geven met aanhalingstekens.
"

Voordat u verder leest: Blogger heeft wat steken laten vallen in deze tekst zoals de schrijvers van "Brief van de maand" terecht opmerken. Afkomst zal het nooit meer doen! En u moet zich altijd laven aan de bron! Ga daarom altijd terug naar het originele verhaal! Les één voor genealogen!

"Nieuw-Nederland: 'soo schonen lant als ick mijn leeven noch in Hollant gesien hebbe' "Het zijn de woorden van Hendrik Meessen Vrooman [Henry Hudson na het ontdekken van het nieuwe land]. Het staat geschreven in de aankondiging van de aflevering van de maand mei 2009 in de reeks brieven als buit .

Het levensverhaal van Hendrik Meessen Vrooman afkomstig uit Leiden en eindigend als hij het leven laat als slachtoffer van een massamoord, illustreert het lef en het doorzettingsvermogen van de Nederlandse kolonisten in Nieuw-Nederland: zij lieten hun vertrouwde thuis achter en bouwden een nieuw bestaan op in een prachtig, maar hard land. Zijn brief biedt ons bijna 350 jaar later niet alleen een unieke blik op het wel en wee van een individu in Nieuw-Nederland, maar ook op de ongepolijste ontstaansgeschiedenis van een natie. Dit maakt zijn brief een prachtig egodocument in het kader van het Hudsonjaar.
Het is weer een indrukwekkende geschiedenis om mee te beleven. Vlug lezen maar!

2 opmerkingen:

Judith zei

Beste Noordwijkse blogger,

We vinden het fantastisch dat u zo'n trouwe fan bent van onze 'brief van de maand'! Leuk dat u mensen zo enthousiast naar ons doorverwijst!
Een kleine opmerking en een vraagje echter. De woorden over het 'schonen lant' zijn niet van Henry Hudson, maar van onze eigen Hendrik Meessen Vrooman zelf!
En het vraagje: zou u alstublieft citaten van de website duidelijk aan willen geven met aanhalingstekens?

Mvg,
Judith Nobels & Tanja Simons (aio's bij het project Brieven als Buit)

mijn noordwijkse afkomst zei

Maar natuurlijk voldoe ik graag aan jullie verzoek. Sorry voor de foutjes, maar nauwkeurigheid is niet bloggers sterkste kant! Daarom ook de wens een simpele blogger te blijven {maar daarbij natuurlijk ook niemand te willen benadelen)! We doen ons best! Brieven als buit blijft een prachtig initiatief!